18 Mart 2014 Salı

İnsanlarda Dolaşım Sistemi - Kan Dolaşımı

    İkinci yüzyılda bir Yunan bilim insanı kanın kalpten vücuda, vücuttan da kalbe aktığı görüşünü ortaya atmıştır. Bu görüş uzun yıllar boyunca doğrulanamamıştır. 1628 yılında William Harvey (Vilyım Harvi) kalbin yapısını, kapakçıklarını ve toplardamar kapakçıklarını incelemiştir.Harvey, bu yapıların kanın tek yönde akışını sağlayan yapılar olduğu sonucuna varmıştır. Böylece kalbin kanı, atardamarlar ile dokulara pompalayıp toplardamarlar ile tekrar geri topladığını göstermiştir. Harvey ince atardamar uçları ile toplardamar uçları arasında bir bağlantı olduğunu da düşünmüş, ancak bu bağlantıyı sağlayan yapıları tespit
edememiştir. 1660 yılında Marcello Malpighi (Marsello Malpigi) bir kurbağanın vücudunda kılcal damarların atardamarlarla toplardamarları birbirine bağladığını göstermiştir. İtalyan anatomistin yaptığı bu çalışmalar Harvey'in kan dolaşımı teorisini doğrulamıştır.Kanın vücuttaki dolaşımı büyük ve küçük kan dolaşımı olarak iki kısımda incelenir:
Kalpteki oksijence fakir kanın akciğer atardamarı ile sağ karıncıktan çıkıp akciğerlere giderek oksijence zenginleştikten sonra akciğer toplardamarıyla sol kulakçığa dönmesine küçük kan dolaşımı denir(Şekil 1.3.15).

Kalbin sol kulakçığına akciğer toplardamarıyla gelen oksijence zengin kan kalbin sol karıncığına geçer. Oksijence zengin kanın aortla sol karıncıktan çıkıp tüm vücudu dolaştıktan sonra alt ve üst ana toplardamarlarla kalbin sağ kulakçığına dönmesine büyük kan dolaşımı denir(Şekil 1.3.15).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder